Mikä kehonkoostumusmittaus, miten ja miksi?

Heissulivei ja kikkeliskokkelis!

Tänään kirjoitan kahdesta aika eri asiasta, mutta ensin kuitenkin turhat löpinät alta pois. Eli.. Kirjoittamaan en ole kovin paljoa kerennyt, mutta aiheita ja puolivalmiita luonnoksia on syntynyt sitäkin enemmän. Todella toivon myös teiltä postaustoiveita, sillä haluan auttaa, motivoida, antaa suuntaa ja tasapainoa jokaisen elämään. Kuullostipa ällön positiiviselle..

Viime viikon piti olla superrankka treeniviikko, mutta koska olen ollut niin helkkarin kiireinen, on viikko päässyt hieman venymään ja lähden vasta nyt tekemään viimeisen treenin. Tämän jälkeen pitää antaa kropan, mielen, hermoston ja lihasten levätä. Eli otetaan melko iisisti loppuviikko. Fiilis edelleen korkealla, vaikken voi kieltää, että viikonloppuna tuli pienoinen notkahdus. Sain bulimian oireita piiiitkästä aikaa eli söin jäätelöä jonka jälkeen henkinen paha olo vei voiton ja oksensin. Mutta onneksi tämä ei jäänyt päälle, sillä päätin tietoisesti muuttaa toimintatapojani. Päätin, etten ala syyllistämään itseäni. Jos noudatan samaa kaavaa vuodesta toiseen, miten voin olettaa muutoksia vartalooni ja psyykkiseen mielenterveyteeni?

Tiedän, että puhun nyt henkilökohtaisista asioista suoraan ja se saattaa pelottaa joitakin. Jos olen kuitenkin lyhyen elämäni aikana jotain oppinut, niin sen, että rehellisyys on katoava luonnonvara ja ehdoton vahvuus. Toivon, että edes yksikin ihminen voi saada tästä motivaatioita jaksaa huonoista päivistä huolimatta. Minä tulen kaatumaan monta kertaa, mutta se ei haittaa! Miten paskaa elämä olisikaan jos kaikki olisi aika kukkasia, sateenkaaria ja yksisarvisia!

reeni

Sitten asiasta kukkaruukkuun!

Kävin viikko sitten kehonkoostumusmittauksessa. Menetelmä oli bioimpedanssimittaus, joka perustuu sähkövirran kulkuun eri kudoksissa (esim. rasvakudos johtaa huonommin sähköä kuin lihas). Laitteena toimi InBody, jota itse pidän yhtenä luotettavimmista. Siinä käytetään nelipistemittausta, eli anturit ovat sekä jaloissa, että käsissä.

Muita mittaustapoja ovat muun muassa:

Kotikäyttöön tarkoitetut kehonkoostumusvaa’at

– Kyseenalaistan luotettavuutta, minulla esimerkiksi rasvaprosentti heitti viiden minuutin sisällä 5%. Lisäksi siinä käytetään kaksipistemittausta, eli anturit ovat pelkästään jaloissa.

Pihtimittaus

– Kyseenalaistan luotettavuutta ELLEI mittausta tee kokenut, satoja mittauksia tehnyt henkilö. Mittauspaikkoja on myös mietittävä: Ovatko ne aina täysin samassa kohdassa? Jos mittauspaikat sijaitsevat vain yläkropassa ja kaikki rasva on pylly-reisi -akselilla, onko mittaustulos luotettava? Pihtimittausta ei myöskään suositella kuin alle 30% rasvaprosentin omaaville henkilöille. Poikkeuksiakin toki on.

DXA

-En rupea kertomaan, koska en siitä niin paljoa tiedä. Kuitenkin kallis ja mittauksen tekemiseen tarvitaan lääkärin lähete, sillä se perustuu röntgensäteilyyn.

Tietenkin on erilaisia tarkempiakin kalliita mittausmenetelmiä mm. yksityisellä puolella tai sairaaloissa, esimerkiksi vedenalaispunnitus. Ne kuitenkin ovat yksityishenkilölle kalliita ja vaikeampia toteuttaa.

Mielestäni kehonkoostumuksen mittaus on huippu juttu, jos on tuloshakuinen ihminen ja haluaa seurata omaa kehitystään paikasta A paikkaan B. Mutta niin kuin tiedätte, pitkäjänteinen, oikein tehty kropan muokkaus on hidasta, mutta palkitsevaa. Siksi kehonkoostumusta ei kannata joka päivä alkaa mittailemaan. Kehityksen seurannassa mittaus 3-6 kk välein riittää aivan hyvin!

Omat tulokset 1 kk Lihapiirakka treenin jälkeen:

keho

Rasvaprosentti 23%–>20.4%

Lihasmassa +500g

Rasvamassa -1900g

Kehon nesteet +900g

Rasvaa lähtenyt eniten keskivartalosta.

Fitness -indeksi parantunut +1 eli 85

 • Tässä huomaa selvästi kreatiinin vaikutuksen ja hiilihydraattien lisäämisen, eli lisää nestettä kerääntyy kroppaan, mikä on vaan hyvä juttu! Olen yleisesti erittäin tyytyväinen, vaikka painon olisikin pitänyt nousta.

Mihin asioihin kannattaa kiinnittää omassa kehonkoostumusanalyysissä huomiota?

 • Paino, lihasmassa ja rasvamassa, ovatko alle, normaalin vai yli. Näiden avulla voidaan asettaa motivoivia ja tarkempia tavoitteita. Myös kehon nesteet kannattaa tarkistaa – juotko esimerkiksi vettä tarpeeksi?
 • Lihastasapaino oikea vs. vasen käsi/jalka. Tietenkin pienet erot ovat yleisiä ja kannattaa pohtia myös tulosten luotettavuutta.
 • Lepoaineenvaihdunta, eli paljonko kulutat päivässä tekemättä yhtään mitään.
 • ( Fitness -indeksi – mitä korkeampi, sen ns. parempi kehonkoostumus. Luotettavuus ja omat mieltymykset muistettava tässäkin asiassa.)

Maailman tärkeimpiä juttuja eivät ole mm. painoindeksin tuijottaminen (jos kehonkoostumus on kondiksessa), mineraalit tai solun ulkoisten ja sisäisten vesien vertailu Excel -taulukon tarkkuudella. Laite ei myöskään voi mitata oikeaa vyötärö-lantio -suhdettasi.

Miten tehdä luotettava mittaus?

 • Koita pitää mittaustilanteet mahdollisimman vakioituina.
 • Sama laite, aika ja paikka. Naisilla varsinkin, kun kuukautisten aikoihin paisumme käveleviksi vesitankeiksi, joten kannattaa varmasti ajoittaa mittaaminen ennen tätä lieveilmiötä.
 • Jos voit, ole syömättä jopa 12h – kuitenkin vähintään 3h. Veden juominen kannattaa myös jättää muutamaa tuntia ennen mittausta minimiin.
 • Älä tee kovia treenejä 24h ennen mittausta.
 • Mitä vähemmän vaatteita, sen parempi ;D
 • Älä vedä elämäsi kännejä ennen mittausta tai tule jäätävässä darrassa mittaukseen. Nesteet saattavat olla hieman vinksin vonksin tai ainakin heikun keikun… Trallallaa..
 • Muista, että mm. lääkitys ja sairaudet voivat vaikuttaa kehonkoostumukseen. Meillä naisilla on myös luonnollisesti rasvaa 10% enemmän kuin miehillä.

smile

Ps. Olen nykyään LadyLinellä töissä, että ilmaista treeniviikkoa olisi siis halukkaille tarjolla. Eiks se niin oo, että kaikkee pitää kokeilla ainakin kerran elämässä- paitsi letkajenkkaa!

Huippua viikkoa kaikille! ;)